Recunoștința

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Recunoștința este una dintre cele mai puternice forțe din univers. Este forța care ne ține și care ne ajută să avem atât un psihic bun cât și liniște sufletească. Tot ceea ce suntem și tot ceea ce avem sunt daruri. De aceea este necesară recunoștința și pentru asta trebuie să învățăm cum putem ajunge la acest minunat sentiment.

Recunoștința este o activitate care crește stima de sine și promovează comportamentul moral; ajută la stabilirea legăturilor sociale, pentru că devii mai conștient de valoarea prietenilor, a sănătății, a bunurilor pe care le ai. Psihologii au descoperit un fenomen interesant: nemulțumirea creează cercuri vicioase din care devine aproape imposibil să mai ieși – rupturi, frustrări, dureri și veșnice lamentări. Recunoștința reduce valoarea comparațiilor sociale: dacă ești mulțumit cu ceea ce ai, nu vei mai simți invidia față de cei din jurul tău.

Psihoterapeutul Dimitri Avdeev spunea că problemele psihice din ziua de azi sunt direct legate de nemulțumire dar și de pretențiile noastre, din ce în ce mai ridicate. Bineînțeles, recunoștința nu este la fel de palpabilă precum sunt banii, o mașină sau o casă – de fapt, nu o poți vedea, mirosi sau atinge – însă, cu toate acestea, recunoștința are o putere mult mai mare de a-ți schimba viața decât toate celelalte lucruri materiale adunate.

Recunoștința reprezintă conștientizarea fericirii din momentul prezent. Atunci când suntem recunoscători pentru ceea ce avem deja, nu mai căutăm fericirea în lucrurile pe care nu le avem.

Astfel, această stare nu permite emoțiilor negative să ne subjuge, să ne stăpânească. Când suntem recunoscători, în sufletul nostru se instalează o stare de liniște, pace, acceptare, fericire, deoarece sunt înlocuite sentimentele negative. Ușor, ușor ne concentram pe ceea ce este pozitiv, astfel că simțim mulțumire și fericire. Fericirea este ceea ce se întâmplă acum când apreciezi ceea ce ai.

Fii recunoscător pentru viața ta. Pentru sănătatea ta, familia ta, prietenii tăi, casa ta. Mulți oameni se roagă pentru ceea ce tu deja ai. Alege să zâmbești azi luând viața moment cu moment, fără a te lamenta, fiind recunoscător pentru lucrurile mici care înseamnă mult.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.