Oxitocina – hormonul atasamentului

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Oxitocina este denumită și hormonul dragostei și al atașamentului, deoarece cu cât este mai profundă relația de dragoste, cu atât secreția de oxitocină este mai mare. Manifestările de tandrețe, mângâierile, îmbrățișările, vorbele afectuoase, determină creșterea cantității de oxitocină. Aceasta este prezentă în organism atunci când facem dragoste, când ne îmbrățișăm sau când facem un lucru bun pentru cineva. Întregul sistem cardiovascular este relaxat, când producem suficientă oxitocină. Iată de ce iubirea face bine inimi, la propriu. Oxitocina îmbunătățește starea noastră mentală și emoțională influențând calitatea relațiilor și interacțiunile dintre ei. Ne ajută să ne simțim mai apropiați de alți oameni. Ne poate face capabili să oferim încredere și să fim mai generoși. Ne poate ajuta să ne vedem cunoștințele într-o lumină mai bună sau să ne transforme dușmanii în prieteni. Atât la femei, cât și la bărbați, oxitocina este cea care susține, alături de dopamină, comportamentul dintre membrii unui cuplu, promovând intimitatea și atașamentul. Oxitocina este cea care susține atracția sexuală, implicarea în actul sexual și apariția orgasmului. Orgasmul este vital pentru femei, din pricina faptului că acestea secretă și au nevoie de cantități ridicate de oxitocină. Nevoia de sex, este o nevoie fiziologică de bază, situată la baza piramidei lui Maslow, piramida nevoilor. Acest hormon uman natural ajută și persoanele cu autism și schizofrenie să-și depășească deficiențele sociale, cât și persoanele cu tulburări depresive. „Dacă judeci oamenii, înseamnă că nu-ți mai rămâne timp să îi iubești”, spunea Maica Tereza. Soluția e simplă, cu cât iubești mai mult, cu atât oxitocina este eliberată și fericirea neîngrădită. TU, cât de des iubești?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.