Optimismul

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Optimismul reprezintă credința prin care evaluăm, dintr-o perspectivă pozitivă, tot ceea ce exista în jurul nostru: persoane, relații, fapte, situații. Unii oameni cred, pur și simplu, că viitorul este mai degrabă luminos. Persoanele optimiste tind să fie mai fericite și să își atingă mai ușor scopurile.

Specialiștii explică acest lucru printr-un nivel al energiei mult mai ridicat, încredere în propriile forțe, perseverență în efort și motivație puternică în a-și duce la îndeplinire țelurile. Este însă adevărat că oamenii care văd partea plină a paharului se bucură de o sănătate mai bună decât pesimiștii? Potrivit studiilor, răspunsul este afirmativ. Optimismul ne ajută să trecem mai ușor peste o problemă de sănătate și să ne revenim mai repede după o intervenție chirurgicală.

Toți ne dorim să fim fericiți, nu? Dar cum ajungem la această stare? Unul din atributele corelate direct cu fericirea este optimismul, spune Liubomirsky, o cercetătoare americană de origine rusă, actualmente profesoară de psihologie la Universitatea din California. Aceasta spune că optimismul nu face parte din trăsăturile noastre înnăscute, dar se poate cultiva.

Sonia Liubomirsky a făcut de-a lungul timpului studii și statistici asupra lucrurilor care îi fac fericiți pe diverși oameni. Concluzia este că fericirea e un fel de „pizza“, din care jumătate e informația genetică ce ne predispune la a fi fericiți sau nefericiți, apoi 10% de circumstanțe. Restul de 40 de procente este reprezentat de ceea ce facem pentru a fi mai fericiți. Și în interiorul acestor 40 de procente putem jongla mai ales cu exprimarea recunoștinței pentru ceea ce avem.

Cei care știu să o facă sunt, în medie, mai sănătoși, mai fericiți, au o probabilitate mai mică să sufere de depresie și anxietate, de singurătate sau invidie.

Afirmația conform căreia gândirea optimistă de orice fel îmbunătățește bunăstarea individului și starea de sănătate, a fost pusă la îndoială în ultimii ani, pe de o parte, s-a arătat că în condiții de incertitudine sau risc, unele instanțe ale gândirii optimiste ajută persoanele să ia decizii mai bune prin evitarea unor greșeli costisitoare,  iar supraestimarea încrederii în sine aduce avantaje sociale chiar când adevărata abilitate este dezvăluită.

Cu toate acestea, optimismul nerealist poate avea efecte defavorabile în ceea ce privește sănătatea deoarece oamenii sunt într-adevăr mai puțin îngrijorați cu privire la viitorul lor dacă sunt de părere că nu este probabil să sufere de vreo boală dar din aceeași cauză nu mai adoptă măsurile preventive necesare. De asemenea optimismul nerealist este implicat în predicția unor comportamente dezadaptative precum consumul de alcool sau de tutun. „Optimismul nerealist” este un termen umbrelă care cuprinde mai multe fenomene. De cele mai multe ori a fost definit ca fenomenul prin care oamenii consideră că sunt mai virtuoși, mai talentați sau mai plini de compasiune decât ceilalți și mai puțin predispuși greșelilor

Ideea psihologiei clasice, conform căreia gândirea pozitivă de orice fel este corelată cu bunăstarea indivizilor și calitatea sănătății, ar trebui rafinată, deoarece optimismul vine uneori cu anumite costuri foarte mari comparativ cu valoarea consecințelor.

Winston Churchill spunea că ”un pesimist vede dificultăți în orice oportunitate, pe când un optimist vede oportunități în fiecare dificultate”. Tu ce vezi?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.