Lider

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Ce înseamnă cu adevărat a fi un lider? Auzim din ce în ce mai des acest termen, însă se fac foarte multe confuzii pe acest subiect. ”Un lider cu adevărat bun îi face pe oamenii din echipa sa să se simtă implicați și nu dați la o parte, în așa fel încât fiecare să înțeleagă că prin munca sa contribuie la succesul companiei” ne spune Warren G. Bennis.

Ca să îi poată inspira pe alții, un lider trebuie mai întâi să-și cunoască propriile calități, dar și să aibă un echilibru între realitatea sa emoțională intrinsecă și realitatea celor pe care încearcă să îi inspire;

Deși există o serie de abilități necesare pentru ca o persoană să devină un lider de succes, Goleman spune că empatia apare mult mai des în studiile referitoare la competențele liderilor;

Un lider de excepție și cu o viziune de ansamblu reușește să facă mai mult decât să acționeze în baza unui sistem; el prevede oportunități de dezvoltare și muncește pentru a deveni mai bun, cu posibilitatea ca un număr tot mai mare de oameni sa beneficieze de pe urma muncii sale.

 

 Calitatea de lider depinde de captarea și direcționarea eficientă a atenției, întâi cea individuală, apoi cea colectivă. O gestionare eficientă a acesteia poate fi utilă pentru luarea unor decizii inteligente la nivel organizațional;

Un lider atent are abilitatea de a se concentra în același timp asupra sa și asupra celor care îl urmează, dar în același timp poate să fie atent și la tabloul general în care ei toți evoluează.

Nu te naști lider. Leadership-ul se dezvolta într-un om atunci când acesta găsește o cauza mai mare decât el în care crede și căreia i se dedică. Leadership-ul se învață, însă esența lui se trăiește.

Cel mai bun training de leadership nu ți-l oferă o carte sau un curs, ci a sta cât mai mult în preajma unui adevărat lider, mai ales în vremuri grele, și a învăța de la el. A fi parte a întregului proces. Când petreci timp în apropierea unui lider te simți inspirat. Calitățile lui le avem cu toții în noi și când le vedem la alții care le trăiesc pe deplin, o parte din noi se trezește, cel puțin pentru o vreme.

Robin Sharma este de părere ca fiecare om poate să fie lider în domeniul lui de activitate, indiferent cu ce se ocupă și că a fi lider nu ține de o funcție, ci de o atitudine exemplară.

Albert Einstein a spus odată: „Liderul este acea persoană care reușește să scoată simplitate din dezordine, armonie din dezbinare și oportunitate din dificultate”.

Cum ar fi dacă cei care ne conduc la orice nivel ar fi adevărați lideri? Și ce s-ar întâmpla cu nivelul de performanță general dacă ne-am comporta și am munci cu toții ca niște lideri?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.