Inteligența emoțională

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Auzim tot mai des despre inteligența emoțională. Atunci când ne gândim la ideea de inteligenta, avem în vedere IQ-ul unei anumite persoane. Nu obișnuim să luăm în calcul și capacitatea de a relaționă, ușurința manifestată în comunicare sau calitatea relațiilor pe care un individ știe să le cultive. Exact așa cum oamenii diferă ca nivel al inteligentei intelective, aceștia sunt diferiți și în privința inteligentei emoționale.

Inteligenta emoțională înseamnă înțelegerea și managementul propriilor emoții Cu cât inteligența emoțională este mai mică, cu atât suntem mai furioși, pentru că de fapt nu știm să ne controlăm emoțiile. Vestea bună este faptul că inteligența emoțională poate fi îmbunătățită. Deși copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, ea poate fi îmbunătățită și cultivată inclusiv la vârstă adultă.

 

Daniel Goleman a pus bazele studierii inteligenței emoționale, prin cartea sa publicată în anul 1995 numită Inteligența Emoțională. Astăzi acest studiu al inteligenței emoționale a căpătat proporțiile unui domeniu științific autonom în slujba căruia lucrează un număr impresionant de cercetători folosind cele mai avansate metode tehnologice. La momentul prezent, studiul inteligenței emoționale se predă în școli și universități, competențele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carieră, iar programele de educație pe baza sa au devenit punctul de plecare în politicile sociale de prevenire a îmbolnăvirilor sau criminalității.

Inteligenta noastră emoțională se compune din cinci abilități:

  1. Cunoașterea emoțiilor;
  2. Gestionarea emoțiilor;
  3. Recunoașterea emoțiilor celorlalți;
  4. Gestionarea relațiilor cu ceilalți;
  5. Auto-motivarea pentru atingerea propriilor scopuri;

Se consideră că inteligența emoțională are aplicații în toate domeniile vieții deoarece a ști să lucrezi și să comunici cu oamenii eficient este o abilitate de care nimeni nu se poate dispensa. În condițiile schimbărilor rapide din cadrul organizațiilor, nivelul ridicat al inteligenței emoționale a devenit un factor important al succesului , care uneori surclasează competența tehnică profesională. După Goleman este important pentru o organizație ca să meargă bine să acorde atenție abilităților emoționale ale membrilor săi asigurându-se o compatibilitate între aceștia la nivel emoțional-afectiv.

”La cele mai înalte niveluri, modelele de competență pentru leadership constau de obicei în abilități care reprezintă în proporție de 80% până la 100% competențe relaționate cu inteligența emoțională.” ne mărturisește în cartea sa Daniel Goleman.

Nu uita că puterea e în mâinile tale! Îți poți crește inteligența emoțională dacă îți dorești acest lucru!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.