Creativitate

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Creativitatea, ca si inteligența, este o trăsătură general umană. Toți oamenii au un anumit nivel de creativitate. În literatura de specialitate se  disting 5 niveluri de creativitate:

  1. Creativitatea expresivă ce se manifestă prin modul în care o persoană se auto exprimă. Este prezentă la orice om, deoarece fiecare om își exprimă stările afective, părerile, ideile prin gesturi, mimică, intonație, cuvinte sau desen
  2. Creativitatea productivă se manifestă prin capacitatea de a produce lucruri utile prin intermediul deprinderilor însușite. Cei mai mulți oameni au această capacitate, ea fiind manifestată de muncitorii din fabrică sau de femei, prin ceea ce fac în gospodărie
  3. Creativitatea inventivă este capacitatea de a aduce îmbunătățiri importante unor produse. Numărul persoanelor care dispun de creativitate inventivă nu este unul foarte mare.
  4. Creativitatea inovatoare poate să ducă la modificări importante ale principiilor care stau la baza unui domeniu științific sau artistic. Astfel de creativitate posedă cei care au fondat noi curente științifice sau artistice.
  5. Creativitatea emergentă se manifestă prin revoluționarea unui domeniu științific sau artistic. Despre aceste persoane se spune că sunt genii așa cum au fost și Einstein, Freud, Beethoven, Shakespeare, șamd.

Creativitatea, la orice nivel s-ar manifesta, întotdeauna se exprimă printr-un produs: o pictură, o realizare tehnică, o poezie, o teorie științifică. În funcție de natura produsului vorbim despre creativitate artistică, științifică, tehnică sau organizatorică.

Pentru a se obține o operă artistică deosebită sau pentru a se ajunge la rezultate valoroase în știință este nevoie de multa muncă. Creatorul trebuie să accepte multe sacrificii, să fie perseverent. Acestea nu se pot realiza fără motivație intrinsecă și fără voință. Motivațiile care favorizează creația sunt: nevoia de a se autoexprima, de a excela, dorința de a sintetiza informațiile sau curiozitatea.

 

Persoanele creative în general au încredere în sine, au curajul de a-și asuma riscurile, acceptă greu restricțiile, constrângerile, sunt nonconformiste, au un nivel redus de anxietate. Din cauza acestor însușiri de personalitate copiii cu potențial creativ de multe ori sunt considerați elevi dificili.

Psihanalistul Alfred Adler are o părere deosebită despre creativitate și dorința de afirmare. El considera că de foarte multe ori rezultatele remarcabile au la bază complexele de inferioritate. Persoanele cu astfel de complexe încearcă să le compenseze printr-o activitate intensă, orientată spre obținerea unor performanțe deosebite într-un domeniu.

Creativitatea poate fi influențată de numeroși factori. Dintre aceștia fac parte condițiile socio-economice, culturale și politice dintr-o țară, colectivul de muncă, familia, școală. Aceasta joacă un rol foarte important pentru întreaga societate, pornind de la viața politică, până la cea economică sau culturală.

Mai mult decât atât, creativitatea reprezintă elementul cheie pentru dezvoltarea relațiilor cu cei din jur cât și pentru dezvoltarea personală, profesională și socială.

Într-un fel sau altul, în fiecare din nou există o doză de creativitate. Tu, cum o folosești în beneficiul tău?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.