Burnout

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Sindromul burnout reprezintă o stare de oboseală fizică, psihică și emoțională produsă de un stres prelungit ce poate afecta orice persoană din orice domeniu de muncă.

Acest sindrom are variate cauze printre care putem aminti: lipsa de apreciere, lipsa de control, volum mare de muncă, suprasolicitare, programul de lucru prelungit, evenimente cu emoții negative sau presiunea timpului. Oricare ar fi cauza, nu este un sindrom de neglijat pentru că poate duce la probleme serioase, cum ar fi depresia, oboseala cronică, tulburări de anxietate și multe altele. 

Sindromul burnout are trei etape de dezvoltare: epuizarea emoțională, detașarea și scăderea performanței.

Cu toate că derivă din stres, starea de burnout este o afecțiune cu totul diferită. Pe scurt, o persoana stresată caută soluții, pe când cineva ajuns la stadiul de burnout abandonează lupta, fiind total lipsit de motivație și deprimat.

Daca nu ai identificat din timp simptomele suprasolicitării și ai ajuns la stadiul de burnout, poți încerca câteva strategii de recuperare. Prima sugestie ar fi să schimbi mediul în care trăiești.  Deși poate părea aproape imposibil de aplicat, această strategie presupune îndepărtarea ta de toate lucrurile care au condus la burnout. Doar ieșind din mediul nociv care te-a adus în această stare, poți gândi lucid pentru a găsi soluții.

Multe persoane când sunt în stadiul de burnout se izolează de ceilalți oameni, deși soluția este total opusă și au nevoie mai mult decât oricând să ceară ajutor. Suportul prietenilor și al familiei este necesar pentru redobândirea perspectivei, a motivației și a energiei pierdute prin burnout.

Un lucru important de care trebuie să ții cont este să cauți ceea ce nu funcționează în viața ta, pentru că e clar că ceva nu merge cum ar trebui să meargă în realitatea ta. Găsește timp pentru a-ți redefini idealurile, prioritățile și lucrurile care te motivează cu adevărat. Analizează în ce îți investești timpul și energia, vezi dacă acele lucruri, activități sunt primordiale pentru tine sau dacă nu cumva te împiedică să realizezi ceea ce îți dorești cu adevărat. Dacă îți dai seama că ai neglijat ceva important, redirecționează-ți eforturile înspre acel lucru.

Dacă burnout-ul este cauzat de locul de muncă poți să încerci să semnalezi dificultățile ce le întâmpini superiorilor tăi, pune-i la curent că ai ajuns în burnout pentru a te ajuta să îți îmbunătățești experiența de lucru. De asemenea poți solicita o reconsiderare a responsabilităților, sau de a elimina lucrurile repetitive ce nu îți mai oferă nici o satisfacție. Dacă nici una dintre aceste soluții nu poate fi aplicată, încearcă să iei o pauză de la locul de muncă. Folosește-ți zilele de concediu pentru a petrece o vacanță care să-ți reîncarce bateriile și să te ajute în regândirea priorităților și a perspectivelor de viitor.

Cea mai importantă resursă pentru tine, ești tu! Ieși din paradigmele celorlalți și mergi înspre ceea ce te face fericit! Dacă nu te pui tu pe primul loc, atunci cine?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.