Sindromul impostorului

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Sindromul impostorului este de fapt o stare cu care te confrunți atunci când simți că nu meriți succesul pe care îl ai. Atunci când te îndoiești de realizările tale și ești convins că e doar o chestiune de timp până când oamenii o să-și dea seama că n-ai idee ce faci, atunci ești în sindromul impostorului. Studiile arată că cel puțin 70% din populația globului s-a  confruntat cel puțin o dată în viața lor cu acest sindrom.

Acest sindrom este activat de nesiguranța de sine. Sentimentul de apartenență alimentează încrederea în sine, astfel că atunci când ești înconjurat de oameni care se poartă sau arată diferit față de tine, tinzi să ai mai puțină încredere în tine.

Singurul mod de a nu te mai simți ca un impostor e să nu mai te comporți sau să gândești ca un impostor. Poți face asta prin a deveni conștient de dialogul tău interior ca mai apoi să te detașezi un pic și să îți analizezi  gândurile obiectiv.

Te pot ajuta și câteva afirmații pozitive bazate pe realizările ce le-ai atins până acum și calitățile ce te definesc. Ai grijă de tine, de corpul și creierul tău: dormi suficient, hidratează-te, mănâncă bine, fă mișcare și meditează.

Atunci când purtăm dialogul interior sau scriem în jurnal, eliberăm sentimente precum teama și rușinea. Putem reduce nivelul hormonului de stres, cortizolul, prin sport, mâncare sănătoasă și orgasme.

Mulți oameni care suferă de sindromul impostorului fac greșeala să muncească în plus ca să compenseze prin muncă, neîncrederea în ei sau să dovedească celorlalți că nu este un impostor. Vor să dovedească atât de mult această valoare ce o consideră nemeritată încât încep să accepte sarcini în plus. Însă s-ar putea ca efectul să nu fie cel dorit, ci din contră să vorbim de o oboseală peste măsură, poate chiar de burnout.

Teama nu înseamnă neapărat că nu ești pregătit sau capabil, ci doar că te dezvolți. Analizează-ți gândurile când devii temător și găsește dovezi că sunt nefondate.

Nu uita că mintea ta e maleabilă și poți s-o duci în ce direcție vrei dacă ești conștient de ce se petrece înăuntrul ei!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.