Feminism

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Auzim tot mai mult despre feminism, mișcarea feministă, dar ce este ea de fapt? Feminismul este mișcarea socială care urmărește obținerea egalității în drepturi a femeilor cu bărbații, în toate domeniile de activitate.

În ultimii ani, feminismul, definit ca o doctrină care vizează emanciparea femeii în toate domeniile vieții, deține un loc proeminent în cadrul temelor de cercetare științifică abordate în mediul universitar românesc

Dacă odată cu izbucnirea, în 1789, a Revoluției franceze, femeia iese din spațiul domestic devenind luptătoare egală cu bărbatul pentru principiile întregii societăți, reformularea statutului ei social a presupus încă o lungă perioadă de timp. Situația femeii în spațiul românesc are o serie de asemănări cu cea general-europeană, dar şi o serie de elemente specifice.

În primii ani postbelici, caracteristica principală a evoluției mișcării feministe este constituită de aspirația spre integrare, reorganizare și unificare a cadrelor organizatorice ale mișcării, în tandem cu preocuparea generală pentru solidarizare în jurul unui program feminist extins, care să includă revendicarea drepturilor civile și politice pentru femei.

În cadrul mișcării feministe din primii ani postbelici se prefigurează două tipuri de discurs feminist: unul moderat reprezentat de UFR, grupare prezidată până în 1935 de Maria Baiulescu, care arăta rețineri în privința schimbării „dimensiunilor tradiționale ale existenței femeii”, susținând un activism feminin preponderent cultural și filantropic; altul reformist, dezbătut și susținut în toată perioada interbelică de liderele asociației.

Femeile în funcții politice de conducere rămân o excepție, la momentul prezent. Dar, dincolo de spațiul parlamentar, femeile sunt tot mai vizibile și mai puternice.

Noile eroine politice sunt tinere, indignate și pun ceva în mișcare – dintr-o opoziție extraparlamentară. Ele sunt opusul unor bărbați aflați în prezent la putere. Vor să schimbe ceva fără a fi mânate de o sete de putere. Acceptă sacrificii personale: ura cu care se confruntă, care este nelimitată și extrem de dureroasă. Dar tocmai prin capacitatea lor de a rezista sunt dătătoare de speranță pentru edificarea unei noi ordini politice. Ele devin un model pentru femeile tinere din întreaga lume.

Femeile trebuie așadar să fie conștiente de puterea lor și să sancționeze, în mod consecvent, politica dacă aceasta le ignoră. Este o obligație care derivă din dreptul lor de vot, cucerit cu greu și pentru care multe femei mai luptă încă în diferite colțuri ale lumii. Pentru ca un mic pas înapoi să nu devină unul mare. Pentru a se merge înainte. Spre binele femeilor din întreaga lume.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.