Dopamina – Hormonul dorintei

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Fericirea se bazează pe procesele chimice ce se produc în corpul nostru, iar cu cât cunoaștem mai bine aceste procese cu atât putem să ne echilibrăm emoțiile. În esență, fericirea este provocată de patru neurotransmițători: dopamină, oxitocină serotonină și endorfine. Cheia succesului constă în prioritizarea acestor substanțe chimice pentru a produce o varietate de efecte benefice asupra stării noastre de spirit. Dopamina este hormonul declanșat atunci când ne apropiem și anticipăm o recompensă și este asociat cu euforie și fericire – de unde este porecla de „hormonul dorinței”. Alături de dopamina eliberată în creier vine o senzație bună însoțită de o creștere a energiei, astfel încât să putem realiza această recompensă. Daniel Lieberman explică, în cartea sa Dopamina, pe înțelesul tuturor ce este aceasta: ”dopamina este asemenea unei bătrâne care cumpără mereu hârtie igienică. Nu contează dacă mai are o mie de suluri depozitate în cămară. Atitudinea ei este: nu poți avea niciodată prea multă hârtie igienică. La fel ca și dopamina, dar în loc de hârtie igienică, ea te impulsionează să dobândești și să acumulezi tot ce ar putea să te susțină în viață. Dopamina este principalul jucător în dorință, fetișuri și dependențe sexuale. Când un utilizator pornografic întreabă de ce are disfuncții sexuale – răspunsul este dopamina. Supra stimularea circuitelor de recompensă duce la o reducere a eliberării dopaminei, care este vitală pentru dorința sexuală. Ca și concluzie, trebuie să reținem că atunci când vorbim de dopamină, importantă este moderația. Este vitală pentru starea de bine, pentru fericire, pentru că în sine este motorul dorinței, însă fără moderație, devenim sclavii ei, prin crearea de dependențe. Tu cât de mult îți controlezi dorințele?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.