Frustrările

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Alături de stres și oboseală, sentimentul de frustrare apare adesea datorită multitudinii de sarcini cu care ne încărcam. Îl putem însă gestiona și remedia.

De ce suntem frustrați? Ritmul alert în care se desfășoară evenimentele din viața noastră, presiunea generată de competiția din viața profesională sau multitudinea de sarcini din sfera familială sunt câteva elemente care pot favoriza apariția frustrării.

Frustrarea este acea emoție care apare atunci când nu obții ceea ce îți dorești , simți că ceva te împiedică să faci ce ți-ai propus sau ești deprivat de ceea ce îți aparține. Frustrarea apare când drumul nostru către scopurile și dorințele noastre este blocat.

Când avem de a face cu obstacole, cu dificultăți, instinctul ne spune fie să fugim, să ne îndepărtăm, fie să ocolim acel obstacol. E o emoție tare neplăcută care ne face irascibili, agresivi și neproductivi.

Și dacă totuși greșim în percepția noastră despre frustrare? Dacă privim prin niște lentile opace care ne îngustează percepția?

Frustrarea este o emoție benefică pentru că ne motivează să îndepărtăm obstacolul din calea noastră. Depunem mai mult efort și de multe ori, acest lucru ne ajută să fim cu un pas mai aproape de realizarea scopurilor noastre.

Ca orice emoție, și frustrarea a evoluat pentru a ne asigura supraviețuirea și dezvoltarea.  Doar pentru că nu ne dă un sentiment plăcut, de siguranță și ne scoate din zona de confort, opunem rezistență însă asta nu înseamnă că nu ne e utilă, ba dimpotrivă.

Când simți că ești cuprins de frustrare, poți alege să faci ceva care să-ți distragă atenția: să ajuți pe cineva, să faci ceva ce-ți face plăcere, să te lași în voia unei pasiuni, cum ar fi: pictatul, cântatul, grădinăritul etc. După ce momentul de tensiune a trecut, vezi ce-i de făcut pe viitor pentru a nu mai ajunge în aceeași stare!

 

Creșterea toleranței la frustrare reprezintă uneori o adevărată piatră de încercare, însă poți începe prin a practica un sport, prin a face ceva nou, fie ca este vorba despre dezlegarea unui rebus sau de lecții de pian.

Atunci când conștientizezi că frustrarea a pus stăpânire pe tine, e momentul să faci un pas în spate, să te detensionezi și să privești apoi lucrurile cu mai multă seninătate.

Haideți să facem cât mai puțin ce trebuie și cât mai des ce ne face plăcere!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.