Locul de muncă

Ascultă și pe  • Spotify • Breaker • Radio Public • 

Cu siguranță fiecare persoană s-a aflat cel puțin o dată în postura de a își căuta un loc de muncă. Ideal  cât și benefic pentru psihic și sănătate în general, este ca acel loc de muncă să nu fie unul aleatoriu, ci unul care se potrivește personalității noastre cât și țelurilor ce le avem. Pentru ca perioada căutării unui loc de muncă să nu fie lungă și stresantă, sunt câteva aspecte ce merită urmărite.

În primul rând este important să știi ce anume îți place, care este domeniul vizat, care sunt ariile unde excelezi, dar și pentru ce îți cer oamenii sfatul. Descoperă atât punctele forte cât și punctele slabe, pune-le în balanță, apoi gândește-te la nevoile tale financiare reale, dar și la obiectivele tale profesionale.

De cele mai multe ori, oamenii sunt blocați sau setați pe anumite poziții, însă identificarea și găsirea unor abilitați ce se pot mula de la o industrie la alta ne pot arăta calea către un job potrivit. Îți recomand să faci un pas înapoi și să te gândești ce anume te recomandă pentru jobul dorit și să descoperi care sunt abilitățile transferabile. De exemplu, o persoană care lucrează bine cu cifrele, înseamnă o atenție sporită asupra detaliilor, abilitate ce poate fi utilă și în alt domeniu nu doar în cel financiar.

Căutarea unui job dorit implică multe vise și aspirații, însă acestea trebuie transpuse în realitatea curentă pentru a nu deveni prea expus riscului de a visa prea mult. De cele mai multe ori, situația este diferită de la caz la caz, însă trebuie să știi exact unde te găsești din punct de vedere financiar în momentul căutării   unui job. Acordă-ți o anumită perioadă de timp, de exemplu 3 luni și dacă nu găsești exact ceea ce cauți, este indicat să accepți o poziție conexă cu ceea ce îți dorești, dar și cu ce știi tu să faci. Astfel, dai o șansă visului tău.

Pe cât de „la moda” pot fi joburile, pe atât de ușor putem să ne găsim în situația de a deveni irelevanți sau neangajabili din cauza neadaptării la nou, sau a deschiderii spre învățare.

Ce putem face pentru a ne feri de aceste variante sumbre? Putem începe prin a ne concentra pe dezvoltarea noastră continuă. Acest lucru înseamnă ca este important, atât să ne orientam spre dezvoltarea competențelor tehnice cât și spre orientarea competențelor interpersonale: leadership, dezvoltare personală, comunicare, lucrul in echipă, șamd.

Lumea evoluează din punct de vedere tehnologic, informațional și cultural în mod constant și din ce în ce mai repede. Așadar, pe lângă dezvoltarea competențelor existente, sau dobândirea unora noi, putem să fim atenți și la competențele transferabile dar și la pluridisciplinaritatea specifică sistemului educațional românesc. Aceste lucruri pot deveni atuuri, iar daca sunt folosite corespunzător ne pot menține relevanți pe piața locurilor de muncă.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

pentru tine

Consultație inițială gratuită

O convorbire telefonică de 30 min fără nici o obligație. Voi asculta ce întrebări și provocări întâmpini în momentul de față. Te invit la o discuție, să vedem dacă putem face o echipă bună împreună, înainte să pornim la drum.

distribuie

îti recomandãm

Te rog să îți verifici
adresa de e-mail

Pentru a-ți confirma înscrierea apasă pe butonul pe care l-ai primit în e-mailul pe care tocmai ți l-am trimis.

Câteodată serverele se joacă de-a v-ați ascunselea, și e-mailul ajunge în spam. Verifică în toate folderele!

Avem cookies pentru tine, bucățele de cod unde datele sunt anonimizate si care ne permit să avem un site adaptat dorințelor tale, să integrăm elemente de social media și să afișăm reclame care nu te enervează; le preluăm de la Google, Facebook și ceilalți parteneri similari. Dacă ești de acord cu aceste cookies, apasă ACCEPT si navigheaza in continuare.